BUŁGARIA
Aqua Paradise Resort
Bułgaria to nie tylko plaże, to ponad trzy tysiące lat cywilizacji, bogata kultura, unikatowe zabytki, słynna kuchnia i znakomite wina.Wszystko o Bułgarii
Bułgaria to kilometry szerokich, piaszczystych plaż, słoneczna pogoda, wspaniałe krajobrazy, słodki zapach róż w osłoniętych górskimi masywami dolinach, smak nagrzanych słońcem winogron, tajemnicza atmosfera ukryta wśród gór starych monastyrów i krytych czerwoną dachówką bałkańskich domów w Wielkim Tyrnowie, Nessebarze czy Sozopolu.
Dolina Róż – mająca 120 km długości dolina znajdująca się między Starą Planiną i Sredną Gorą. Nazwa wywodzi się z faktu, że rosną tu najbardziej aromatyczne róże na całym Półwyspie Bałkańskim, czyli róże damasceńskie. Zwłaszcza w okresie od połowy maja do połowy czerwca, teren ten obfituje w swoiste kolory i zapachy. Stolicą Doliny Róż jest miasto Kazanluk, którego symbolem jest kwiat róży, a odwiedzić tu można wspaniałe Muzeum rosnących róż. Miasto jest pod ochroną UNESCO, a uprawa róż prowadzona jest tu od ponad stu lat. Z tutejszych kwiatów tłoczony jest znany olejek różany, który nie ma konkurencji na całym świecie. Dla wyprodukowania jednego grama oleju muszą być przetworzone trzy kilogramy płatków róż. Aby kwiaty wydały największą ilość oleju powinny być zebrane tuż po wschodzie słońca, gdy są mokre od rosy.
Uprawa winorośli ma długą tradycję w Bułgarii. Jej początki sięgają starożytności. Wino jest nadal jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych w Bułgarii i jest ważnym towarem eksportowym. Warunki geograficzne z wilgotnym i stosunkowo ciepłym klimatem sprzyjają uprawie winogron. Bułgarskie winnice produkują rocznie 4 mln hektolitrów wina. Dziś bułgarskie wina przeżywają renesans, a ich jakość może konkurować z winami z Francji, Włoch czy Hiszpanii. Główne odmiany uprawiane w Bułgarii to Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay i Gewurztraminer.
Kuchnia bułgarska jest smaczna i wyjątkowo różnorodna, sięga korzeniami do swojej historii i ma wiele wspólnego z kuchnią grecką, turecką czy serbską, przy czym każda z potraw ma swój lokalny smak który różni się od specjalności sąsiadów. Taka kompozycja sprawia, iż każdy turysta znajdzie coś dla siebie na bułgarskim stole. Kuchnia Bułgarii jest połączeniem dań lekkostrawnych, sytych, świeżych warzyw i nabiału, od obfi tych sałatek poprzez słodkie baklawy do grilowanych mięs. W kuchni bułgarskiej bardzo popularna jest oliwa z oliwek, ocet, czosnek i lokalne przyprawy, słony biały ser z mleka krowiego lub owczego i jogurt. Mięso przygotowuje się zazwyczaj na rożnie lub grillu.
Wstęp na bułgarskie plaże jest bezpłatny, jednakże korzystnie z leżaków i parasoli jest zazwyczaj płatne. Za dodatkową opłatą można również korzystać z szerokiej gamy sportów wodnych. Na prawie 380 km wybrzeża znaleźć można zarówno szerokie i uczęszczane plaże ze złotym piaskiem i łagodnym wejściem do morza, jak i małe zatoczki, gdzie nikt nam nie będzie przeszkadzał. W niektórych miejscach natkniemy się na skaliste wybrzeże i klify przeplatane różnorodnymi plażami.
W popularnych regionach turystycznych w sezonie letnim ceny mogą być nieco wyższe.