Turcja

Turcja kusi turystów z całego świata pięknymi plażami, słodkim lenistwem ofertą sportów wodnych a także możliwością zwiedzenia niezliczonych starożytnych metropoli.Wszystko o Turcji

8 dni już od 2 051 

8 dni już od3 981 
Śr 24. 07. 2024

Riwiera Turecka

Club Boran Mare Beach

All inclusive
8 dni już od3 251 
Śr 24. 07. 2024

Riwiera Turecka

tripAdvisor

Insula Resort - Tylko w Sun&Fun

All inclusive
8 dni już od4 061 
Sb 10. 08. 2024

Riwiera Turecka

Grand Ring - Bestseller

All inclusive
8 dni już od3 251 
Śr 24. 07. 2024

Riwiera Turecka

Sirma - tylko w Sun&Fun

All inclusive
8 dni już od3 741 
Śr 31. 07. 2024

Riwiera Turecka

Sunmelia Beach - Tylko w Sun&Fun

Ultra all inclusive
8 dni już od2 651 
Śr 31. 07. 2024

Riwiera Turecka

Monte Carlo - Tylko w Sun&Fun

All inclusive
8 dni już od3 371 
Śr 24. 07. 2024

Riwiera Turecka

tripAdvisor

Club Turtas - Bestseller

All inclusive
8 dni już od4 991 
Sb 03. 08. 2024

Riwiera Turecka

tripAdvisor

Alba Resort

All inclusive
8 dni już od3 051 
Śr 24. 07. 2024

Riwiera Turecka

Kleopatra Celine

All inclusive

Wypoczynek w Turcji - wszystko co musisz wiedzieć

Wakacje w Turcji od pierwszego momentu są magiczne. Kraj ten charakteryzuje się pięknymi plażami i zatokami, niespotykanymi krajobrazami, zabytkami świadczącymi o nieporównywalnym bogactwie historycznym, oraz przede wszystkim ogromną gościnnością.

KUCHNIA

Współczesna kuchnia jest wynikiem wymieszania tradycji kulinarnych tureckich plemion koczowniczych z tradycjami perskimi, kurdyjskimi i arabskimi, a także jest ściśle powiązana z kuchnią śródziemnomorską. Potrawy tureckie są bardzo zdrowe, aromatyczne i wyróżniane wśród najlepszych na świecie. Do zdecydowanej większości gotowanych, smażonych i duszonych potraw używana jest wysokiej jakości oliwa z oliwek. Potrawami narodowymi są kebab tj przygotowane na różne sposoby mięso, najczęściej baranie, jagnięce lub cielęce z rozmaitymi dodatkami oraz kofte – potrawy z mięsa mielonego. Bardzo popularna jest sałatka z ogórka, pomidora i cebuli, faszerowane liście winogron i dania z bakłażanów. Tureckim słodyczom – jak chałwie, lokum czy ciastom nasączanym syropem – baklava, nie jest w stanie się oprzeć absolutnie nikt. Na każdym niemal kroku obok przyrządzanej z ceremoniałem w specjalnym tygielku (cezve) i serwowanej w maleńkich filiżankach kawie, po turecku” serwowana jest herbata (cay) podawana w małych szklaneczkach. Nie sposób zapomnieć o dojrzewających w upalnym słońcu Turcji owocach: pomarańczach, cytrynach, mandarynkach, winogronach, arbuzach, brzoskwiniach czy alanijskich bananach.

PLAŻE, LEŻAKI I PARASOLE

Plaże są publiczne, można wypożyczać parasole i leżaki, o ile nie jest to już zawarte w oferowanych usługach hotelowych. Cena waha się zwykle ok. 6 euro dziennie za 1 komplet (2 leżaki i parasol). Oczywiście można zabrać ze sobą i swój własny parasol lub zakupić go na miejscu. Na większości plaż można znaleźć szeroką ofertę sportów wodnych, punkty gastronomiczne oraz prysznice. Większość 5* hoteli na Riwierze Tureckiej oferuje serwis plażowy bezpłatnie. Niektóre hotele oferują swoim Gościom bezpłatne leżaki i parasole, jednak dopiero po zakupieniu napoi na plaży.

ORIENTACYJNE CENY

  • Woda: 0,50 €
  • Pizza: 6,00 €
  • Podstawowe danie: 10.00 €
  • Kawa: 2,00 €
  • Cola: 1,0 €
  • Sałatka: 5,00 €
  • Kanapka: 2,50 €
  • Wino (w restauracji): 15.00 €
  • Piwo: 2,00 €
  • Lody: 1,00 €

Turcja w liczbach

Powierzchnia kraju
7 835 622 km2
Liczba mieszkańców
ok. 72,5 mln
Stolica
Ankara
Język
turecki
  • ok. 3h
  • +1h
  • 220 V

Turcja w liczbach

Powierzchnia kraju
7 835 622 km2
Liczba mieszkańców
ok. 72,5 mln
Stolica
Ankara
Język
turecki
  • ok. 3h
  • +1h
  • 220 V

Ambasada RP w Turcji

Atatürk Bulvarı N°241
Kavaklıdere, PK-20
06-650 Ankara

+90 312 4572000

Ambasada Turcji w Polsce

Ul. Rakowiecka 19
02-517 Warszawa

+48 22 854 61 10/11